mercoledì 28 agosto 2013

Pasta con i broccoli (Puglia)

Brokolili makarna


3 senedir Milano'da yasiyorum. Buraya yerlesmeden once Turkiye'deyken de elimden geldigince Italyan yemeklerinden yapardim. Carsi pazar market dolasip parmesan peynirleri, tortelliniler, arborio pirincleri arar tarar bulurdum. Yemek yapmak benim icin karnimi doyurmak icin ihtiyac duydugum bir zorunluluktan cok keyif aldigim bir ugras. Calistigim icin zahmetli yemekleri daha cok haftasonu yapiyor, haftaicinde ise daha pratik yemekler yapiyorum. Turk mutfagina da ilgim buyuk. Buyurken yedigi tatlar insanin beynine kaziniyor ve hep o tatlari ariyor aslinda. Bu yuzden Turkiye'ye her gidisimde valizimin yarisini bos birakip Turkiye'den bulgurlar, kuru patlicanlar, baharatlar getiririm. Italya'da 20.000 civari Turk yasadigindan oturu Almanya gibi buyuk Turk marketleri yok. Kucucuk bir Turk marketi dahi yok.

Bugun eve donerken aklima dustu bir yemek tarifi blogu tutmak. Kolaylikla yapilabilecek lezzetli bir yaz yemegi ile baslamak istedim. Bugun Calabria'li is arkadasim tatil sonrasi bana bir demet taze aci biber getirmis. Calabria, Italya'nin guneyinde bulunan bir bolge. Cizmenin burnu. Calabria ayni zamanda Italya'nin aci biber ambari. Puglia bolgesine ait, taze aci biberlerimden kullanabilecegim  bir makarna tarifi var cok sevdigim. Puglia da guney Italya'da, cizmenin topugunda bir bolge. Bolgenin brokolili makarnasi meshur.

Peperoncini calabresi


Gelelim tarifimize!

Malzemeler:

100gr penne lisce (cizgisiz penne)
3-4 sap brokoli
1 orta boy domates
1-2 taze aci biber (benim kullandigim biberler buyuk dis sarmisak boyutunda)
1/2 kucuk arpacik sogani
1-2 kasik zeytinyagi

Hazirlanis:

1. Bol soguk suya brokolileri atiyoruz. Brokolilerin kalin saplarinin kalmamasina dikkat edin. Zaten daha sonra makarnayla karistirirken brokoliler bir guzel makarnaya dagilacak ve tutunacak.
2. Su kaynadiginda once tuzu sonra da makarnayi atiyoruz.
3. Makarna piserken bir tarafta taze aci biberi, arpacik soganini ve domatesi dogruyoruz.
4. Makarnayi suzuyor ve sooooyle bir sudan geciriyoruz ki makarnanin kendi sicakligiyla pismesi dursun. Makarnayi Italyanlar al dente, yani biraz diri seviyorlar. Al dente makarna yapmak icin makarnanin uzerinde yazan dakikadan 1dk daha az pisirin. Makarnanin uzerinde yazan dakikayi asla gecirmeyin makarnaniz hamur olur.
5. En son olarak da zeytinyagini makarnanin uzerine gezdiriyor, iyice karistiriyor, servis ediyoruz.

Buon appetito!


1 commento: